ponedeljek, 15. februar 2016

Obvezna uporaba detektorja ogljikovega monoksida


Tema je posebno aktualna pozimi, v času kurilne sezone. Zaradi zastrupitve v Sloveniji vsako leto umre veliko ljudi...številke ne navajam, ker se v posameznih virih precej razlikuje, v enem na spodnji povezavi piše okrog 50.
Sedaj sem preveril, kakšne so mejne vrednosti oz. kakšen je vpliv na človeka pri posameznih vrednostih. Tabela! Da vem, o čem sploh govorimo.
Doma sedaj že par let uporabljam kaminsko peč in že od takrat se odločam za nakup CO detektorja, seveda takega z prikazovalnikom, da lahko stalno preverjam, kakšno je stanje, ne da čakam, kdaj se oglasi alarm. Tudi stalna izpostavljenost koncentracijam tik pod "alarmantno" je lahko nevarno. No, sedaj sem ga končno naročil in jutri ga menda dobim! Potem mi bo zgornja tabela prišla prav.



Obvezna uporaba detektorja ogljikovega monoksida

Vgradnja naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida je po Pravilniku o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013) obvezna v kolikor se v bivalnem prostoru uporablja gorilna naprava katere delovanje je odvisno od zraka v prostoru. V prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, je treba CO senzorje v skladu s tem pravilnikom namestiti najpozneje do 1. januarja 2017.


Še nekaj povezav na to temo:
Ogljikov monoksid
Kako prepoznati zastrupitev?