petek, 9. marec 2012

Plačilo prostega dne krvodajalcem

Zavod za zdravstveno zavarovanje je kot enega od 14 možnih ukrepov, s katerimi bi lahko letno privarčevali 361 milijonov, navedel tudi izločitev plačila krvodajalskega dneva iz zdravstvene blagajne. Kot je pojasnila Irena Kramar, vodja Centra za transfuzijsko dejavnost Izola, iz zakona o delovnih razmerjih izhaja, da delavcu, ki daruje kri, ta dan pripada. V zavodu pa ocenjujejo, da ni zdravstvena blagajna tista, ki bi morala ta strošek kriti. ( radio capris)

Kaj menim jaz, kot krvodajalec?
Krvodajalcu ne pripada prosti dan kot nagrada za dano kri ampak mu pripada zaradi nezmožnosti opravljanja dela na dan odvzema (1/2 l ) krvi. Spomnimo se, včasih sta krvodajalcu pripadala celo dva prosta dneva. Večina krvodajalcev ne gre na odvzem zato, da bi bili en dan prosti ampak krvodajalstvo razumejo kot dobro, človekoljubno, plemenito dejanje. Kljub temu pa se skoraj zagotovo ne bom več udeležil krvodajalske akcije, če bom moral zato vzeti dopust. Popolnoma jasno in razumljivo mi je, da to breme ne bo šlo na pleča delodajalcev. Kot posledico takega ukrepa lahko pričakujemo upad števila krvodajalcev.

V Sloveniji dnevno potrebujemo 350- 400 krvodajalcev oz. v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Nadomestka zaenkrat še ni.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar