nedelja, 8. april 2012

(Pre)velika izbira

1. uvod: o odločitvah
...sleherna posledica ima svoj vzrok. Življenje ne vsiljuje ne dobrega ne slabega, radosti ali trpljenja, globine ali površnosti...Kako se nam godi, ni toliko stvar okoliščin in dogodkov, temveč predvsem lastnih odločitev. Te pa so dobre ali slabe in potlej je taka tudi žetev posledic: bogata ali borna. (knjigi na pot, Prof. dr. Manca Košir)
Vsak trenutek življenja pomeni novo možnost in novo odločitev...
(iz knjige Zvone Modrej- Tvoje odločitve )

Pa moj namen niso kakšna globoka psihološka razglabljanja o pomembnih življenskih odločitvah, tak uvod sem dodal btw. in ima malo veze s tistim, kar sledi v nadaljevanju:

2.uvod: o izbiri
Izbira in njena pogosta zveza svoboda sta nedvoumni dobrini modernega življenja. Večina ljudi bi raje kot v trgovinici na vogalu, kjer je izbira majhna, nakupovala v nakupovalnem središču, kjer je za vsako vrsto hrane deset različnih ponudb...In vendar, ko ljudem dejansko ponudite večjo izbiro- recimo 40 različnih čokolad za sladokusce (namesto šestih)- je manj verjetno, da se bodo odločili za katero izmed njih; in če se bodo, bodo z izbiro manj zadovoljni. Čim večja je izbira, tem bolj pričakujete, da boste našli ravno tisto, kar iščete; hkrati pa velika izbira zmanjšuje verjetnost, da boste izbrali najboljši izdelek. Tako trgovino zapustite z omajano gotovostjo, da ste izbrali prav, nakup boste pogosteje obžalovali in pogosteje boste razmišljali o možnostih, za katere se niste odločili. Če se izbiri lahko izognete, se verjetno tudi boste (odstavek iz knjige, ki jo sedaj berem ).

Brez dvoma je pri tekačih ena najtežjih izbir izbira pravih tekaških copat. Ne bi veliko o tem, tekači še predobro veste...
Vsaj toliko pomembna kot izbira superg je npr. izbira pravega ležišča. Proizvajalcev je veliko, različnih materialov, različne trdote...Skoraj 1/3 življenja preživimo v postelji in neustrezno ležišče nam lahko povzroča vrsto težav. Toda, kako pri nakupu vedeti, katero je pravo za nas...
In odločitev, da bo zaenkrat dovolj, če je predolgo, itak nihče ne bere.

Ni komentarjev:

Objavite komentar