četrtek, 19. januar 2012

Merite srčni utrip

Še eno področje, o katerem se športniki največkrat pogovarjamo v zvezi z obremenitvami med izvajanjem športne dejavnosti, naj bo to trening ali tekmovanje...
V zadnjem tednu so časopisi ( Primorske novice , pa Gorenjski glas) objavili opozorila kardiologov pred Atrijsko fibrilacijo , najpogostejšo obliko hitrega in nerednega srčnega utripa, ki lahko privede tudi do možganske kapi. Zato se je prejšni teden začela kampanja Merite utrip srca , potekala pa bo do konca leta.

Športniki se pogosto pogovarjamo tudi o tem, kako nizek imamo utrip v mirovanju: to naj bi bil znak naše telesne pripravljenosti, kondicije. Sedaj kardiologi pravijo, da je normalen pulz 60 do 99 udarcev/min, vsa odstopanja gor/dol naj bi se diagnosticirala. Par dni nazaj sem ponovno meril krvni tlak (po službi) in je bil presenetljivo visok- običajnih okrog 140 mi je naraslo na 153. Toda: model v lekarni na to sploh ni imel pripomb, je še čisto OK., obregnil se je ob pulz (49/min), ki je veliko bolj zaskrbljujoč...po njegovem ga imajo vrhunski športniki okrog 55.
Zgoraj navedene članke sem odkril kasneje in šele potem mi je postalo jasno, kakšne so direktive in od kje mu ideje.
A v ozadju se spet skriva farmacevtska industrija...

1 komentar:

  1. .....ja to s utripom v mirovanju je na žalost v vsem zdravstvu enaka zgodba. Skoraj vsi moji znanci in sorodniki, ki se več let oziroma desetletij ukvarjajo s športom imajo "težave", ko pridejo na pregled in se tam meri utrip.
    Večino prepričujejo, da z njimi nekaj ni v redu, ker imajo utrip pod 50 ali celo pod 45. Enemu so celo hoteli vgraditi pacemaker :).

    OdgovoriIzbriši