sobota, 30. november 2013

Pozabite na diete!

Knjiga "Rešite se zasvojenosti s hrano"!
Misli prejšnega zapisa so bile že izzvane z branjem te knjige, danes pa bom citiral nekaj stavkov o leptinu, "hormonu vitkosti", samo za pokušino...

Torej...leptin:

Ko vaše maščobne celice zaznavajo, da v telo prihaja več kot dovolj hranilnih snovi, sprostijo leptin v krvni obtok. Ta ima dve nalogi. Potuje v možgane, da bi zmanjšal apetit, spotoma pa spodbudi telesno presnovo- se pravi, spodbudi telesne celice k hitrejšemu kurjenju kalorij. Tako si je prislužil sloves "hormona vitkosti".

Diete žal iztirijo delovanje leptina. Če ste na tipični dieti z malo kalorijami, si vaše telo napačno tolmači dieto kot stradanje. Navsezadnje dejansko ne jeste, torej gotovo stradate ali pa se vsaj zanemarjate. Zato maščobne celice naglo upočasnijo proizvodnjo leptina, da bi se okrepil vaš apetit. No, seveda je močan apetit zadnja stvar, ki si jo želite. Toda vaše telo spusti apetit z vajeti, s čimer želi doseči, da bi spet začeli normalno jesti....

Še pogosteje pa ljudje motijo delovanje leptina z uživanjem mastne hrane...
Raziskovalci so prepričani, da tradicionalna rastlinska hrana z malo maščobe pripomore k ohranjanju visoke ravni leptina, medtem ko mastna hrana zavira nastajanje tega hormona...Manj mastna živila ne le povečajo raven leptina v krvi, ampak tudi povečajo njegovo moč delovanja.

...telesna vadba izrazito okrepi delovanje leptina, kolikor ga je pač v telesu.
Preden pa se odpravite v trgovino po nov tekaški dres in copate, naj vam povem, da vam ni treba preteči maratona. Zadošča pol ure hitre hoje ali teka vsak dan in leptinski sistem bo bolje deloval.
...sicer pa priporočam, da vzamete knjigo v roke in jo preberete!





Ni komentarjev:

Objavite komentar