ponedeljek, 14. oktober 2013

Podratitovška panorama+ povezane tekaške zanimivosti!!




 Krasne jesenske.
 Fotografirano včeraj v "mojih" Sp. Danjah nedaleč od Sorice, izstopa pa zadnja, peta, panorama hribov od Lajnarja na levi (zgornja postaja žičnice na Soriški planini) do Ratitovca na desni.


 Še par tekaških zanimivosti:
* Tradicionalni tek na Ratitovec ima svoje korenine v tem okolju: prve izvedbe so imele štart na Rotku, križišču nad Sorico: če se peljemo proti Soriški planini, se na Rotku v desno odcepita dve cesti, makadamska se vzpenja v Zg. Danje, asfaltirana se spušča v Sp. Danje. Proga je potekala po zgornji cesti skozi vasi Zg. Danje, Zabrdo in Torka na Ratitovec. Ker pa na Rotku nismo imeli niti elektrike, niti strehe in ostalega "komforta", smo kasneje štart preselili v Sp. Danje in se od tam po poljskih poteh in gozdnih stezah dvignili na cesto malo pred Zg. Danjami...nadaljevanje je bilo enako prvotni trasi. No ja, sedaj je že kar nekaj let štart v dolini, v Železnikih, s staro traso ima skupen samo zadnji del (par km) in cilj...nostalgija pa ostaja.

* Če še ne veste: Spodnje Danje so rodni kraj našega najboljšega maratonca Romana Kejžarja in v tej krasni vasici je preživel lep del svojega življenja (pa tudi sedaj ni daleč stran).






Ni komentarjev:

Objavite komentar