nedelja, 13. oktober 2013

Zdravstvena vzgoja pri bolečini v križu in preventiva

S križem je križ...drugič!
V prvem delu sem naštrikal tole, danes v nadaljevanju imam namen iz zloženke, ki sem jo dobil po zaključku fizioterapije povzeti oz. citirati vse tisto, kar se mi zdi koristno. Upam, da je tudi v resnici tako in da bo morda koristilo še komu s podobnimi problemi, torej:

Mišice, ki prispevajo k stabilizaciji hrbtenice in medenice so mišice notranje enote. Tvorijo jih štiri skupine mišic: 
* Mišice medeničnega dna (MMD)
* Globoka prečna trebušna mišica (m. Transversus abdominis)
* Globoke hrbtne mišice (m. Multifidus)
* Trebušna predpona
Vse te mišice tvorijo okrog sredine našega telesa "pas moči" in stiskajo hrbtenico in notranje organe kot steznik. Če so močne, nudijo dobro oporo hrbtenici in poskrbijo za dobro držo in skladnost gibov.

m. Transversus abdomnis (m.TA)
Pri osebah z bolečino v križu ima globoka trebušna mišica edinstveno funkcijo. Centralni živčni sistem uporablja ločen nadzor za predhodno aktivacijo m.TA, to pomeni, da se pri ljudeh brez bolečin v križu m.TA podzavestno aktivira pred gibanjem udov (30-110ms), medtem, ko se pri ljudeh z bolečino v križu ne aktivira. Zakasnela aktivacija mišice zmanjša stabilnost hrbtenice ob začetku gibanja.

Ljudje z bolečo in okvarjeno hrbtenico bi morali "center" stisniti vedno preden: vstanejo iz postelje, sedejo na stol ali vstanejo iz njega, se stegnejo po kakšnem predmetu, skušajo kaj dvigniti ali pobrati s tal...da si z aktivacijo steznika zaščitijo hrbtenico.

Kako ugotovimo, kje so te mišice in kako jih aktiviramo + vaje...pa v nadaljevanju.

:

Ni komentarjev:

Objavite komentar